Ontruimingsoefening organiseren

Ontruimingsoefening organiseren

Een noodsituatie: niemand zit erop te wachten, toch moet je erop voorbereid zijn. Immers, als de nood aan de man komt, is er geen tijd meer om een ontruiming te oefenen. Voorbereid zijn op een noodsituatie betekent dat er een calamiteitenplan, ook wel bedrijfsnoodplan genaamd, klaarligt en dat de bedrijfshulpverleners weten hoe te handelen. Door met een verantwoord oefenprogramma te werken worden de instructies/procedures van het bedrijfsnoodplan een “gewoonte”. Het is daarom van belang dat je procedures oefent met een consultancy bedrijf die de Arbowet in acht neemt.

Hoe vaak moet je per jaar (wettelijk) ontruimen?

Bij calamiteiten is slagvaardig en effectief handelen het verschil tussen leven en dood. Vandaar dat in de Arbowet is opgenomen dat het bedrijfsnoodplan minimaal jaarlijks aantoonbaar op adequate wijze, dus afdoende gericht op de bestaande organisatierisico’s, dient te worden geoefend. Op deze manier weten bedrijfshulpverleners en werknemers wat zij moeten doen bij brand, een ongeval, wateroverlast, stroomuitval, emissie of spill van gevaarlijke stoffen of een bommelding.

 Hoe stel je een bedrijfsnoodplan op?

Tijdens het oefenen van een calamiteit wordt er gecheckt of alle stappen van het bedrijfsnoodplan worden nageleefd. Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Een goed bedrijfsnoodplan....

  • voldoet aan de NEN 8112, leidraad voor ontruimingsplannen voor gebouwen;
  • is gebaseerd op uw Risico Inventarisatie & Evaluatie;
  • is instruerend, alleen het ‘hoe’ is belangrijk en niet het ‘waarom’;
  • gaat uit van juiste technische en organisatorische maatregelen;
  • gaat uit van voldoende bekwame medewerkers die geoefend zijn;
  • borgt de geoefendheid van betrokken BHV-ers, ontruimers en medewerkers;
  • werkt complementair aan de rampenbestrijdingsplannen van de overheid/ hulpverlenende instanties;
  • geeft richtlijnen om de na een (ernstige) calamiteit met aanzienlijke schade de bedrijfsprocessen z.s.m. te continueren;
  • houdt rekening met buurbedrijven met bedrijfsspecifieke risico’s en omwonenden.

(Bedrijfs) Ontruimingsoefening organiseren

Samen met de BHV verantwoordelijke functionaris binnen uw organisatie stellen wij verschillende oefenscenario's op waarbij wij zowel de risico's op de werkvloer als het bedrijfsnoodplan als uitgaanspunt nemen. Zowel eenvoudige als meer ingewikkelde oefeningen. Soms aangekondigd en in overleg en dan weer niet. Oefenen doen we met de inzet van rookmachines en Lotus-slachtoffers. Wij observeren, registreren en evalueren daarna de oefening met alle betrokkenen. Zo weet jij precies wat je kunt verbeteren tijdens een volgende ontruimingsoefening.

Inhoud en aanpak ontruimingsoefening

Het opstellen van oefenscenario's

Om een ontruimingsoefening succesvol uit te voeren is het van belang om vooraf een duidelijk oefenscenario op te stellen. Bepalend zijn natuurlijk de risico’s die op de werkvloer aanwezig zijn en waarvoor BHV inzetplannen zijn opgesteld om in te grijpen als een risico verandert in een incident of ongeval.

Oefenscenario's uitvoeren

In het door ons op te stellen oefenscenario staan de oefen/leerdoelen (bv. Alarmering, communicatie, verzamelen, inzetplan, BHV handelingen, etc.) van de oefening en een chronologisch overzicht van de (te verwachten) gebeurtenissen. Om lering te kunnen trekken uit de ontruimingsoefening is het van belang dat de ontruiming wordt waargenomen en begeleid. Hierdoor krijgt u een objectief beeld van het functioneren van uw BHV-ers, ontruimers en de eventuele middelen die zij tot beschikking hebben.

Evualtie na het plaatsvinden van de ontruiming

Meteen na het uitvoeren van de oefening zal er een korte evaluatie plaatsvinden met de BHV-ers en ontruimers en zullen eventuele verbeterpunten worden verzameld. De waarnemingen en verbeterpunten worden vervolgens gerapporteerd in een overzichtelijk verslag van de ontruimingsoefening. Hiermee voldoet u tevens aantoonbaar aan de eis gesteld in artikel 3 van de Arbowet. Alle oefeningen zullen door Octant worden aangemeld bij de Veiligheidsregio waarin de locatie zich bevindt. 

 

Kosten ontruimingsoefening

  • Duur ontruimingsoefening - +/- 4 uur (dagdeel
  • Lesmateriaal: inclusief cursusboek
  • Uitleg Brandmeldinstallatoe: Inbegrepen
  • Vooropleiding: Geen vooropleiding nodig
  • Prijs: Op aanvraag 

Consult inplannen over een ontruimingsoefening?

Een ontruimingsoefening organiseren of een consult door een QHSE management bedrijf inplannen? Wij adviseren je graag op het gebied van Arbo wetgeving. Naast ons specialisme op het gebied van ontruimingoefeningen verzorgen wij ook BHV cursussen. Hierdoor weten wij van A tot Z wat uw bedrijf nodig heeft. Meer weten? Neem gerust contact op via het onderstaande contactformulier.

 

 

 

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 611 244