Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder (in Nederland bekend als “de Veiligheidsladder”) is een beoordelingsmethode om het veiligheids- en gezondheidsbewustzijn bij bedrijven te meten met als doel: het aantal onveilige situaties terug te dringen. De Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) is geschikt voor alle soorten organisaties. Zowel profit- als nonprofit, grote- maar ook kleinere organisaties.

Het is een instrument waarmee organisaties concrete handvatten krijgen voor het opzetten, implementeren en toetsen van elementen waarmee ze veilig werken en veilig gedrag in de cultuur van hun organisatie kunnen borgen.

Certificering Safety Culture ladder (SCL) / veiligheidsladder

Met het SCL certificaat laten bedrijven zien dat veiligheidsbewustzijn een kwaliteitsaspect is van hun organisatie. Er wordt specifiek aandacht besteed aan bedrijfscultuur en gedrag om het veiligheidsbewustzijn te verhogen.

In tegenstelling tot andere schema’s zal bij de Safety Culture Ladder de audit niet op basis van documenten beoordeeld worden, maar juist door het gesprek aan te gaan met betrokkenen. Door medewerkers van alle lagen binnen de organisatie te interviewen en projecten te bezoeken.

 

 

Meer informatie?

Neem direct contact op

De vijf Treden van de Safety Culture ladder

De Safety Culture Ladder bestaat uit vijf treden. Per trede wordt aangegeven aan welke bedrijfsaspecten uw bedrijf voldoet. Hoe hoger de trede, hoe bewuster uw organisatie omgaat met de veiligheids- en gezondheidaspecten.

Waar moet mijn organisatie aan voldoen?

Per trede is gedefinieerd waar een organisatie aan moet voldoen (de eis), welke criteria hierbij horen (de norm), hoe die criteria gewaardeerd worden (de scores) en waar onafhankelijke auditoren op letten (de auditor richtlijn). Voldoe jij aan deze criteria? Dan is jouw organisatie een stap verder voor certificering. Bekijk de stappen hieronder:

Trede 1 Pathologisch:
We maken ons niet druk zolang we niet worden gesnapt.

Trede 2 Reactief:
Veiligheid en gezondheid zijn belangrijk en we doen veel als ons iets overkomt.

Trede 3 Berekenend:
We hebben het systeem op zijn plaats.

Trede 4 Proactief:
We werken aan de problemen die we steeds nog vinden.

Trede 5 Vooruitstrevend:
Veiligheid en gezondheid staan centraal en zijn volledig geïntegreerd in ons werk.


Meer weten over de Safety Culture Ladder? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen graag meer. 

Safety ladder

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 - 611 244