5 tips om als ondernemer de co2-uitstoot te verminderen

5 tips om als ondernemer de co2-uitstoot te verminderen

Waarom is verduurzamen belangrijk? Bedrijven kunnen er niet meer omheen. Het onderwerp duurzaamheid hoor je echt overal. Er wordt steeds meer gesproken over de term CO2-footprint. Deze term is verbonden aan het reduceren van de CO2-uitstoot voor bedrijven en organisaties. Naast dat het fiscaal interessant is voor ondernemers om aan de slag te gaan met de CO2-footprint liggen er nog veel meer kansen voor bedrijven. Maar wat is de CO2-footprint? En waarom is verduurzamen belangrijk? Waarom? Wij leggen het je even uit!

Hoe bepaal je de CO2 footprint?

Allereerst bepaal je in welke mate je verantwoordelijk bent voor de uitstoot van broeikassen. Dit doen we aan de hand van 3 scopes.

Scope 1: directe emissies

Het draait hier om de directe uitstoot van het bedrijf, zoals gasverbruik voor het verwarmen van ruimtes, brandstof voor het vervoer van voertuigen etc.  bpaal je in welke mate

Scope 2: indirecte emissies

Het draait hier om de uitstoot van die ontstaat bij het inkopen van energie.

Scope 3: indirecte emissies

Al de overige uitstoot dat wordt opgewekt als gevolg van de bedrijfsvoering. Onderwerpen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: woon-werk verkeer, vliegreizen, inkoop water, investeringen en goederentransport. Nadat je de drie scopes in kaart hebt gebracht maak je een berekening. Hulp nodig met het maken van deze berekening? Neem dan contact met ons op. Hoe verlaag je de uitkomst? Bekijk onze tips op de volgende pagina.

5 tips om de CO2-footprint te verlagen

1. Check het gebouwbeheer

Is het kantoor voorzien van duurzame energie en verlichting? Als dit niet het geval is kan een verandering in het gebouwbeheer de CO2-uitstoot al aanzienlijk verminderen.

2. Maatschappelijk verantwoord inkopen

Koopt de organisatie materialen en goederen in bij bedrijven die duurzaamheidscertificaten en keurmerken bezitten? Bekijk het inkoopproces nog eens goed en verbeter waar nodig.

3. Wordt er duurzaam omgegaan met transport?

Hoe reist het personeel van A naar B? Eigen transport, het OV of wordt er nagedacht over carpoolen? Is deze vliegreis echt nodig? En extern, wordt er veel online besteld? Kies voor het reduceren van CO2 altijd voor een duurzaam transportmiddel.

4. Afval

Check het afvalgebruik van het bedrijf. Wordt het afval gescheiden? Wordt er veel gebruik gemaakt van plastic? Hoe kunnen we het afvalverbruik verminderen? Denk na over deze processen om CO2-uitstoot te verminderen.

5. Check het bedrijfsplan

Hoe staat het met het bedrijfsplan? Zijn er duurzame elementen in het verdienmodel verwerkt? Herzie desnoods bepaalde onderdelen van het business model en kies voor duurzamere opties.

 

Aan de slag met de CO2-footprint

Wil jij weten wat de CO2-uitstoot van jouw bedrijf is? We berekenen de CO2-footprint op basis van bedrijfsinformatie en stellen daarna een CO2-reductieplan op. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag?

We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08:00 - 17:00

0181 611 244