Octant-advies respecteert uw privacy en gebruikt daarom alleen cookies die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website.
Duurzaam ondernemen is allang geen vrijblijvende keuze meer. Klanten, overheden én maatschappelijke druk vragen van organisaties dat zij actief werk maken van CO₂-reductie. Maar waar begin je? En hoe toon je aan dat je daadwerkelijk stappen zet? De CO₂-prestatieladder is een bewezen instrument dat organisaties helpt om inzicht te krijgen in hun eigen uitstoot én om deze gestructureerd terug te dringen. Het model bestaat uit vijf tredes. Elke trede geeft een indicatie van het ambitieniveau en de mate van betrokkenheid bij CO₂-reductie. We leggen ze kort uit:
De eerste stap is gericht op het in kaart brengen van je directe CO₂-uitstoot. Denk aan het brandstofverbruik van je wagenpark of het energieverbruik van je pand. Een goede footprint begint bij meten.
Zodra de uitstoot duidelijk is, worden concrete reductiemaatregelen genomen. Denk aan het verduurzamen van gebouwen, overstappen op ledverlichting of het beperken van zakelijke kilometers.
Bedrijven op trede 3 communiceren actief en transparant over hun CO₂-prestaties. Ze publiceren hun beleid, doelstellingen en resultaten en betrekken stakeholders bij hun duurzaamheidsinspanningen. Kijk voor voorbeelden en routeervaringen op onze nieuwspagina: CO₂-trede 3 prestaties.
Hier verschuift de focus naar de indirecte uitstoot: wat gebeurt er bij leveranciers, klanten en andere ketenpartners? Bedrijven onderzoeken hoe ze invloed kunnen uitoefenen op CO₂-uitstoot buiten de eigen muren.
De hoogste trede vereist dat je als organisatie volledige grip hebt op de hele CO₂-keten. Je werkt actief samen met partners, innoveert, stelt ambitieuze doelen en rapporteert transparant. CO₂-reductie is hier integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Lees meer over onze aanpak in aanbestedingen: CO₂‑prestatieladder implementatie.