Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder is ontwikkeld door ProRail om het veiligheidsbewustzijn binnen organisaties te meten en te verbeteren, met als doel: het aantal onveilige situaties terug te dringen.

De Veiligheidsladder bestaat uit vijf treden. Per trede wordt aangegeven aan welke bedrijfsaspecten van management interesses, medewerkers betrokkenheid tot aan de gehele keten uw bedrijf voldoet. Hoe hoger de trede, hoe bewuster uw organisatie omgaat met de veiligheidsaspecten binnen de organisatie.

In tegenstelling tot andere schema’s zal bij de Veiligheidsladder de audit niet op basis van documenten beoordeeld worden, maar door het gesprek aan te gaan met betrokkenen. Door medewerkers van alle lagen binnen de organisatie te interviewen en projecten te bezoeken.

Voor wie is de Veiligheidsladder interessant?

De Veiligheidsladder is in eerste instantie door ProRail ontwikkeld voor de Railinfrastructuur met als doel het aantal onveilige situatie op en rond het spoor terug te dringen. Vanwege dezelfde behoeften vanuit andere branches heeft ProRail sinds oktober 2015 besloten het schema vrij te geven en is de Veiligheidsladder voor ieder bedrijf toepasbaar. De Veiligheidsladder is hierdoor interessant voor iedere organisatie die wil toetsen hoe het met veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie gesteld staat. Sinds deze vrijgave zijn er diverse ontwikkelingen in diverse branches gaande.

De Veiligheidsladder is een certificeerbare norm met als doel de onveilige situaties bij organisaties terug te dringen. Waar de Veiligheidsladder eerst een norm was gericht op de railinfrastructuur wordt de norm nu ook toegepast in diverse andere branches, zoals bedrijven uit de bouw-, groen-, civiele-, gww-infra en energiesectoren. De Veiligheidsladder is niet alleen geschikt voor “grote” ondernemingen, maar ook zeer toepasbaar voor de kleinere organisaties. Dit komt mede door de pilotproducten die TenneT samen met de NEN heeft ontwikkeld.

Een van de markten waar de Veiligheidsladder steeds belangrijker wordt is de energiesector. Vorig jaar heeft TenneT de Veiligheidsladder omarmd en neemt vanaf heden de Veiligheidsladder op als inkoopinstrument voor al haar leveranciers

ProRail vindt het belangrijk dat ook de ‘Kabelaannemers en Boorbedrijven’ actief zijn in het verder verbeteren van de veiligheidscultuur. Mede daarom heeft ProRail in december 2018 besloten de Veiligheidsladder als minimumeis op te nemen in de erkenningsregeling van ProRail, branchedeel ‘Kabelaannemers en Boorbedrijven’. Per 1 juli 2019 zal trede 3 van de Veiligheidsladder als minimumeis worden opgenomen in de erkenningsregeling van ProRail. Per die datum dient u te beschikken over een geldig Veiligheidsladder certificaat, minimaal trede 3.